Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1629
1. Dávid nagypapája 10 évvel idősebb, mint Dávid életkorának háromszorosa. 15 évvel ezelőtt nagypapa még 11-szer annyi éves volt, mint Dávid. Melyikük hány éves jelenleg?

2. Bence éppen hetedannyi idős, mint szülei életkorának összege. Tavaly apukája még négyszer annyi idős volt, mint Bence, és 5 évvel volt idősebb az anyukájánál. Melyikük hány éves?

3. Egy kétjegyű szám első számjegye 6-tl kisebb, mint a második. Ha ezt a számot kivonjuk a számjegyei felcserélésével kapott számból, akkor 54-et kapunk. Melyik ez a szám?
Nagyon köszönöm a megoldást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
1. feladat:
Dávid most: x éves
Nagyapa most: 3 * x + 10 éves

Dávid 11 évvel ezelőtt : x - 11 éves
Nagyapa 11 évvel ezelőtt: 3 * x + 10 - 11 = 3 * x -1 éves

A feladat alapján 11 évvel ezelőtt a nagyapa 11-szer annyi éves volt, mint Dávid, tehát Dávid éveinek 11-szerese egyenlő volt a nagyapa életkorával.
Az egyenlet tehát:
11 *(x - 11) = 3 * x - 1
11x - 121 = 3x - 1 /- 3x
8x - 121 = -1 /+ 121
8x = 120 /:8
x = 15
Tehát Dávid most 15 éves, a nagypapa pedig 3 * 15 + 10 = 45 + 10 = 55 éves.

Ellenőrzés:
11 évvel ezelőtt Dávid 4 éves volt, a nagyapa pedig 44 éves.
A 44 éppen 11-szerese 4-nek, tehát jól dolgoztunk.
1

2. feladat:
Apa most: x éves
Anya most: x - 5 éves (mert Apa 5 évvel idősebb nála)
A szülők összesen: x + x - 5 = 2x - 5 évesek
A feladat szerint Bence most: (2x - 5) / 7 éves

Az életkorok tavaly:
Apa: x - 1 éves
Bence: ( (2x - 5) / 7) -1 éves
Apa 4-szer annyi idős, azaz az Apa életkora Bence életkorának 4-szeresével egyenlő.
Az egyenlet tehát:
4 * ( ( (2x - 5) / 7) -1) = x - 1
( (8x - 20) / 7) - 4 = x - 1 /+ 4
( (8x - 20) / 7 = x + 3 / * 7
8x - 20 = 7x + 21 /+ 20
8x = 7x + 41 /-7x
x = 41
Vagyis Apa most 41 éves, Anya 41 - 5 = 36 éves, Bence pedig (41 + 36) / 7 = 77 / 7 = 11 éves

Ellenőrzés:
1 évvel ezelőtt Apa 40 éves volt, Bence pedig 10 éves.
A 40 4-szerese a 10-nek, tehát jól dolgoztunk.
1

3. feladat:
A kétjegyű szám tízesekből és egyesekből áll.

Eredeti szám:
Tízes: x - 6
Egyes: x
Szám: 10 * (x - 6) + x = 10x - 60 + x = 11x - 60

Új szám:
Tízes: x
Egyes: x - 6
Szám: 10 * x + x - 6 = 11x - 6
A feladat szerint: Új szám - Eredeti szám = 54

Az egyenlet:
11x - 6 - (11x - 60) = 54
11x - 6 - 11x + 60 = 54
54 = 54
Azonosságot kaptunk, tehát minden megoldás jó, ami a feladat szövegének megfelel.
Mivel kétjegyű számok szerepelnek a feladatban, a számjegyek csak pozitív egyjegyű számok lehetnek. Mivel a szám egyik számjegye x - 6, ezért az x-nek minimum 7-nek kell lenni, mert negatív szám és 0 nem lehet a szám egyik számjegye sem.
Tehát:
1. megoldás:
Tizes: 7 - 6 = 1
Egyes: 7
A kétjegyű szám a 17

2. megoldás:
Tizes: 8 - 6 = 2
Egyes: 8
A kétjegyű szám a 28

3. megoldás:
Tizes: 9 - 6 = 3
Egyes: 9
A kétjegyű szám a 39
1