Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legyszi valaki sos

Főoldal » Általános iskola » Matematika
311
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
a,c feladat
0

4.32
0

Módosítva: 5 éve
0

c)
Kétjegyű szám tizesekből és egyesekből áll.
Eredeti szám:
Tízes: x
Egyes : 2x
Szám: 10 *x + 2x = 12x

Új szám:
Tízes: x + 1
Egyes : 2x + 2
Szám: 10 *(x + 1) + 2x + 2 = 10x + 10 + 2x + 2 = 12x +12

A két szám összege: 60
Azaz az egyenlet:
12x + 12x + 12 = 60
24x + 12 = 60
24x = 48
x = 2

Eredeti szám:
Tízes : 2
Egyes : 2 *2 = 4
A keresett szám a 24.

Ellenőrzés:
Új szám:
Tízes: 2 + 1 = 3
Egyes: 4 + 2 = 6
A szám: 36
24 + 36 = 60
60 = 60
0