Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA

Főoldal » Középiskola » Fizika
841
1. 9V feszültségű áramforrásra egy 60Ω-os és 30Ω-os fogyasztót kapcsolunk sorosan. Mekkorák az egyes fogyasztókra jutó feszültségek?
2. Egy 20Ω-os és egy 30Ω-os ellenállást párhuzamosan kapcsolunk. A kisebbik ellenálláson átfolyó áram erőssége 60mA. Mennyi a nagyobb ellenálláson átfolyó áram erőssége? Mekkora az ellenállásokon eső feszültség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

Soros kapcsolásnál:

I = `I_1` = `I_2`

`R_e` = `R_1+R_2` = 60 + 30 = 90 `Omega`

I = `U/R_e` = `9/90` = 0,1 A

`U_1` = `I*R_1` = `0.1*60` = `color(red)("6 V")`

`U_2` = `I*R_2` = `0.1*30` = `color(red)("3 V")`

2,

Párhuzamos kapcsolásnál:

U = `U_1` = `U_2`

`U_1` = `I_1*R_1` = `0.06*20` = 1,2 V

`I_2` = `U/R_2` = `1.2/30` = 0,04 A = `color(red)("40 mA")`

`U` = `U_1` = `color(red)("1.2 V")`
0