Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Konvex sokszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
1175
Egy konvex sokszög valamely csúcsából 5 átló húzható. Mekkora e sokszög belső szögeinek összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha egy csúcsból összesen 5 átló húzható, akkor a sokszög 8 csúccsal rendelkezik, mert egy 'n' oldalú sokszögben n-3 átló húzható. Megoldva ezt az egyenletet:
n-3=5 /+3
n=8 kapjuk a sokszög csúcsainak számát

A belső szögek kiszámításához ismerni kell ezt a képletet: (n-2)*180⁰
Mivel n=8, ezt behelyettesíthetjük ebbe az egyenletbe és kapjuk, hogy:
(8-2)*180⁰=6*180⁰=1080⁰, így megkaptuk a végeredményt.
0