Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika feadatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1820
Van tíz gyerek, köztük Anna, Balázs és Cili. Hányféleképpen oszthatunk ki a 10
gyerek között 3 ajándékot, ha
a) az ajándékok különbözőek és mindenki legfeljebb 1 ajándékot kaphat?
b) az ajándékok egyformák és mindenki legfeljebb 1 ajándékot kaphat?
c) az ajándékok különbözőek és egy gyerek több ajándékot is kaphat?
d) az ajándékok egyformák és egy gyerek több ajándékot is kaphat?
e) az ajándékok különbözőek és mindenki legfeljebb 1 ajándékot kaphat és Anna
vagy Balázs vagy Cili kap ajándékot?
f) az ajándékok egyformák és mindenki legfeljebb 1 ajándékot kaphat és Anna kap
ajándékot, de Balázs nem?
g) az ajándékok különbözőek és mindenki legfeljebb 1 ajándékot kaphat és Anna,
Balázs, Cili közül legalább az egyik kap?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) 10-ből választunk ki 3-at. Mivel az ajándékok különbözőek, ezért lényeges a sorrend, tehát variáció. Mindenki legfeljebb 1 ajándékot kaphat, tehát nincs ismétlődés.
Ismétlés nélküli variáció:
V103 = 10! / (10 - 3)! = 10! / 7! = 720 féleképpen

b) Ajándékok egyformák, ezért lényegtelen a sorrend, tehát kombináció. Mindenki legfeljebb 1 ajándékot kaphat, tehát nincs ismétlődés.
Ismétlés nélküli kombináció:
C103 = (10 alatt a 3) = 10! / ( 3! * (10 - 3)!) = 10! / ( 3! * 7!) = 120 féleképpen

c) Ajándékok különbözőek, ezért lényeges a sorrend, tehát variáció. Mivel 1 gyerek több ajándékot is kaphat, ezért lehet ismétlődés.
Ismétléses variáció
V103(i) = 103 = 1000 féleképpen

d) Ajándékok egyformák, ezért lényegtelen a sorrend, tehát kombináció. Mivel 1 gyerek több ajándékot is kaphat, tehát lehet ismétlődés.
Ismétléses kombináció:
C103(i) = ((10 + 3 - 1) alatt a 3) = (12 alatt a 3) = 12! / ( 3! * (12 - 3)!) = 12! / ( 3! * 9!) = 220 féleképpen

e) Ajándékok különbözőek, ezért lényeges a sorrend, tehát variáció. Mivel mindenki legfeljebb 1 ajándékot kaphat, trehát nincs ismétlődés. A 3 gyerek közül valamelyik kap ajándékot.
Ha Anna kap ajándékot, az azt jelenti, hogy ő kapta az ajándékok valamelyikét. Mivel az ajándékok nem egyformák, 3 féle ajándékot kaphat.
A maradék 2 különböző ajándékot a további 7 gyerek között osztjuk szét (mivel Balázs és Cili nem kapnak ajándékot), tehát:
V72 = 7! / (7 - 2)! = 7! / 5! = 42
Anna 3 féleképpen kaphat ajándékot, a többiek 42 féleképpen, tehát a lehetőségek száma: 3 * 42 = 126
A feladat szerint vagy Anna, vagy Balázs vagy Cili a megajándékozott.
Ha Anna 126 féleképpen lehet megajándékozott, akkor Balázs is 126 féleképpen kaphat ajándékot és Cilit is 126 féleképpen választhatjuk ki.
Így az összes lehetőségek száma: 3 * 126 = 378 féle lehetőség adódik, ha a 3 gyerek valamelyike ajándékot kap.

f) Ajándékok egyformák, ezért lényegtelen a sorrend, tehát kombináció. Mindenki legfeljebb 1 ajándékot kaphat, tehát nincs ismétlődés.
A feltétel szerint Anna a megajándékozottak között van, Balázs pedig nem.
Tehát Anna megkapja az egyik ajándékot. Balázs nem kaphat ajándékot, tehát a maradék 2 ajándékot 8 gyerek között osztjuk szét. (mert Annát és Balázst nem számoljuk)
C82 = (8 alatt a 2) = 8! / ( 2! * (8-2)!) = 8! / (2! * 6!) = 28

g) Ajándékok különbözőek, ezért lényeges a sorrend, tehát variáció. Mivel mindenki legfeljebb 1 ajándékot kaphat, trehát nincs ismétlődés. Viszont a 3 gyerek közül legalább az egyik kap valamilyen ajándékot, vagyis az a) feladatban számolt lehetőségek közül ki kell venni azokat a lehetőségeket, ahol a 3 gyerek nem szerepel az ajándékozottak között. Ez azt jelenti, hogy ki kell vonni azoknak a lehetőségeknek a számát, ahol a másik 7 gyerek kapott ajándékot.
Ha a további 7 gyerek között osztjuk szét a 3 ajándékot, ezen lehetőségek száma:
V43 = 7! / (7 - 3)! = 7! / 4! =210 lehetőség.
Ezt kivonjuk az a) részben kapott lehetőségek számából: 720 - 210 = 510 féleképpen oszthatunk ki ajándékot a gyerekek között úgy, hogy Balázs, Cili vagy Anna valamelyike kapjon ajándékot.
1