Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉRLEK TITEKET SEGITSETEK! KÖSZÖNÖM

Főoldal » Középiskola » Matematika
921
a feladat a nevező gyöktelenítése!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
szorozzuk a számlálót is és a nevezőt is a nevezőben szereplő különbségnek megfelelően az összegével

és használjuk az `a^2-b^2` = `(a+b)(a-b)` azonosságot.

`5/(root()(12)-root()(7))` = `(5(root()(12)+root()(7)))/((root()(12)-root()(7))(root()(12)+root()(7))` = `(5(root()(12)+root()(7)))/(12-7)` = `(cancel(5)(root()(12)+root()(7)))/(cancel(5))` = `root()(12)+root()(7)`
1