Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 12. osztály TITRÁLÁS

Főoldal » Középiskola » Kémia
754
Egy szertárban részben kihevített kristályszódát találtunk. A pontos összetétel meghatározása érdekében 0.904 grammot feloldottunk desztillált vízben és 100.0 köbcentiméter törzsoldatot készítettünk belőle. A törzsoldat 10.0 köbcentiméterét megtitráltuk 0.1 mol/köbdeciméter koncentrációjú sósavval. Az átlagfogyás 11.30 köbcentiméter volt.
a) Írja fel a titráláskor lejátszódó reakció egyenletét!
b) Számítsa ki a törzsoldat anyagmennyiség-koncentrációját!
c) Adja meg a részben kihevített szóda képletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, sürgős, kémia, fontos, számolás, 12. osztály, Titrálás, chemistry
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kristályszóda Na₂CO₃ . 10 H₂O lenne, de részben kihevített, tehát nem tudjuk, hogy mennyi kristályvizet tartalmaz.

a)
sósavval a nátriumkarbonát reagál:
Na₂CO₃ + 2 HCl = 2 NaCl + H₂O + CO₂

b)
mennyi a nátrium-karbonát törzsoldat mol/dm³ koncentrációja?

a sósav anyagmennyiségét tudjuk kiszámolni:
1 dm³ (1000 cm³) sósav oldatban 0,1 mol HCl van,
11,30 cm³ sósav oldatban x=11,30*0,1/1000= 0,001130 mol HCl van.

Ez fele ennyi nátrium-karbonáttal reagál: 0,001130/2=0,000565 mol Na₂CO₃ (ez 10,0 cm³ oldatban van)
Akkor a 100,0 cm³ törzsoldatban tízszer ennyi van: 0,00565 mol

az anyagmennyiség koncentráció ennek a tízszerese lesz, mert 1000 cm³-ben 0,0565 mol Na₂CO₃ van.
Tehát 0,0565 mol/dm³.

c)
1 mol Na₂CO₃ . 10 H₂O tömege: 46+12+48+180=286 g
1 mol Na₂CO₃ tömege: 46+12+48=106 g

100 cm³ törzsoldatban 0,00565 mol Na₂CO₃ van, ennek a tömege: 0,00565*106=0,5989 g, mellette 0,904 g - 0,5989 g = 0,3051 g víz van.

Azt kell kiszámolni, hogyha a bemért vízmentes nátrium-karbonát mennyisége 1 mol (106 g) lenne, akkor mellette hány g víz lenne. A víz tömege osztva a víz móltömegével megadja a kihevített nátrium-karbonát összetételét (vagyis hogy hány mól víz van a nátrium-karbonát mellett)

0,5989 g Na₂CO₃ mellett 0,3051 g kristályvíz van,
1 g Na₂CO₃ mellett 0,3051/0,5989 g kristályvíz van,
106 g Na₂CO₃ mellett 106*0,3051/0,5989= 54 g kristályvíz van, ami 54/18= 3 mol

Tehát a részben kihevített szóda képlete: Na₂CO₃ . 3 H₂O
0