Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
2837
Kör középpontja K(-3;1)
Írja fel a kör egyenletét ha tudja hogy a kör érinti az x tengelyt!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A kör egyenletét a következőképpen írhatjuk fel általános alakban:
(x-a)²+(y-b)²=r², ahol r a kör sugara, x és y a koordinátarendszer pontjai, a és b pedig a középpont koordinátái.
Tehát jelen esetben:
A körünk érinti az x tengelyt, ami azt jelenti, hogy rajta van egy pont, melynek y koordinátája 0. Ennek a pontnak az x koordinátája megegyezik a középpont x koordinátájával, mert egy érintési pontba húzott sugár mindig merőleges az érintő egyenessel, ami most az x tengely. Tehát a középpont és az x tengely távolsága, vagyis a középpont y koordinátája megegyezik a sugár hosszával. -> r=1
(x+3)²+(y-1)²=1²=1
0