Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.o.S

Főoldal » Középiskola » Fizika
562
Az 1200 kg tömegű személygépkocsi 200 kPa nyomást fejt ki az úttestre. Egy kerék mekkora felületen érintkezik az úttesttel? Fújunk még levegőt mind a négy kerékbe. Hogyan változik a kerekek úttestre kifejtett nyomása, illetve az úttesttel érintkező felület nagysága?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Személygépkocsi 4 kerekű.

A súlya: 1200 kg * 10 m/s² = 12000 N

A nyomás 200 kPa = 200 000 Pa = 200 000 N/m²

Ebből a felület (m²): 12000 N / (200 000 N/m²) = 0,06 m²

Akkor 1 kerék ennek a negyedén érintkezik: 0,06/4 = 0,015 m²

Ha a kerekekbe még levegőt fújunk, akkor nő a kerekekben a nyomás, csökken az úttesttel érintkező felület nagysága, nő a kerekek úttestre kifejtett nyomása (kisebb felülethez ugyanakkora súly esetén nagyobb nyomóerő tartozik). (Tehát 3-ad akkora felülethez 3-szor akkora nyomás tartozik. például 0,02 m²-hez 600 000 Pa)
Módosítva: 5 éve
0