Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai egyensúly

Főoldal » Középiskola » Kémia
496
Számítsa ki, hogy hány %-a bomlik el 2,0 mol etil-acetátnak, ha 8,0 mol vízzel
elegyítjük! CH 3 –COOH + CH 3 –CH 2 –OH⇌ CH 3 –COO–CH 2 –CH 3 +H 2 O Az etil-acetát
képződésének egyensúlyi állandója K = 4,0.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Érdemes fordítva felírni, úgy jobban látod:


`CH_3COOCH_2CH_3` + `H_2O` `Leftrightarrow` `CH_3COOH` + `CH_3CH_2OH`

Ilyenkor K = `1/4`

Kiindulás: 2 mol acetát, 8 mol víz

Átalakul és keletkezik mindből x mol

Egyensúlyban lesz: 2-x mol acetát, 8-x mol víz, x mol ecetsav, x mol etanol

K = `([ecetsav][alkohol])/([acetát][víz])` = `x^2/((2-x)(8-x))` = `1/4`

x = 1,18 (csak a pozitív gyök kell)

2 mol a kiindulási, 1,18 mol az átalakult acetát

100 mol esetén `100/2*1.18` = 59 %-a bomlott el.
0