Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög súlyvonala

Főoldal » Középiskola » Matematika
909
Egy háromszög oldalai 6, 10 és 9 cm. Mennyi s₁₀? (súlyvonal ami a 10es oldalt felezi)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először kiszámolod a háromszög valamelyik szögét (értelemszerűen nem azt, amelyiken átmegy a súlyvonal), legyen ez a 9 cm-es oldallal szemközti szög:

9²=10²+6²-2*10*6*cos(β), tehát 11/24=cos(β), viszont nekünk elég csak ez, nem kell a szöget kiszámolni.

A súlyvonal két háromszögre bontja a háromszöget; az egyikben az oldalak hossza 6 és 5 cm (mivel a súlyvonal felezi az oldalt), hajlásszögük β, így a koszinusztétel szerint:

S₁₀²=6²+5²-2*6*5*cos(β), de cos(β)értékét az előbb már kiszámoltuk, így ez lesz:

S₁₀²=6²+5²-2*6*5*11/24=33,5, tehát S₁₀= 33,5  cm hosszú, igény szerint lehet kerekíteni (~5,788).
1