Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög szögei

Főoldal » Középiskola » Matematika
554
Ha

a=12
b=18
c=20

akkor mekkora α, β, és γ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Koszinusztételt kell csak felírni; ha a γ szöget akarod megtudni, amivel szemközt a 20-as oldal van, akkor:

20²=12²+18²=2*12*18*cos(γ), ebből 17/108=cos(γ) adódik, ezt kiszámoltatod a számológéppel, és tetszés szerint kerekíted az eredményt.

Ha a β szöget szeretnéd megtudni, ami a b oldallal van szemközt:

18²=20²+12²-2*20*12*cos(β), erre 11/24=cos(β) adódik, ezt is számológéppel.

A harmadik szöget innen úgy érdemes számolni, hogy a belső szögek összege 180°.
0