Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek lokális szélsőérték.

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1029
Határozzuk meg az f(x, y) =x²y−3xy+ 3y³ függvény lokális szélsőértékeit.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Deriváljuk x és y szerint a függvényt:

dx/d f(x;y)=2xy-3y
dy/d f(x;y)=x²-3x+9y²

Ott lesz szélsőértéke, ahol ezek egyszerre egyenlőek 0-val, tehát a

2xy-3y=0 }
x²-3x+9y²=0 } egyenletrendszert kell megoldanunk. Az első egyenletből érdemes kiemelni y-t:

y*(2x-3)=0, ennek vagy y=0 esetén, vagy 2x-3=0, tehát x=3/2 esetén van megoldása, ezeket beírjuk külön-külön a második egyenletbe, és végigszámoljuk.
0

Rantnad válasza jó elindulás, bár nem dx/d a differenciál-operátor jele, hanem d/dx. És persze itt parciális deriválásról van szó, tehát igaziból ∂/∂x-nek kell jelölni azt, amit Rantnad kiszámolt.

Rantnad válasza lényegében azt mondja, hogy azok az "érdekes" helyek, ahol a függvény gradiense nulla, és kiszámolta a gradiens két komponensét, vagyis a ∂f/∂x és ∂f/∂y függvényeket.

Viszont ezek az "érdekes" helyek (stacionárius pontoknak szoktuk nevezni) nem feltétlenül lokális szélsőérték-helyek, ezeket még ellenőrizni kell a második deriváltakkal (Hesse mátrixnak hívják).

Szóval az első derivált (gradiens) nulla értékéből Rantnad azt hozta ki, hogy ezek a stacionárius pontok:
∂f/∂x = 0 → y = 0 vagy x = 3/2
Tovább számolom:
a) y = 0
∂f/∂y = x² - 3x + 9·0² = 0 → x₁ = 0, x₂ = 3

b) x = 3/2
∂f/∂y = 3²/2² - 3·3/2 + 9·y² = 0 → y₁ = 1/2, y₂ = -1/2

Tehát ebben a 4 (x;y) pontban lesz 0 a gradiens:
v₁=(0;0), v₂=(3;0), v₃=(3/2;1/2), v₄=(3/2;-1/2)

Most ezt mindet ellenőrizni kell a másodikderivált-próbával. Ehhez ki kell számolni a Hesse mátrixot, vagyis a második deriváltakból összeállított mátrixot:
[∂²f/∂x²    ∂²f/∂x∂y]
[∂2f/∂y∂x   ∂²f/∂y²]

Ez lesz:
∂²f/∂x² = ∂/∂x (2xy-3y) = 2y
∂²f/∂y² = ∂/∂y (x²-3x+9y²) = 18y
∂²f/∂x∂y = ∂/∂y (2xy-3y) = 2x-3
A negyediket, vagyis ∂²f/∂y∂x-et nem is kell kiszámolni, mert tuti, hogy megegyezik ∂²f/∂x∂y-nal, de ellenőrzésképpen kiszámolhatjuk:
∂²f/∂y∂x = ∂/∂x (x²-3x+9y²) = 2x-3
Tényleg ugyanaz lett...

Ez lett tehát a H mátrix:
[2y     2x-3]
[2x-3  18y ]

A mátrix determinánsát is kell kiszámolni a próbához, vagyis a főátló szorzatából ki kell vonni a mellékátló szorzatát (2×2-es mátrixnál persze):
D(x,y) = 2y·18y - (2x-3)² = 36y² - 4x² + 12x - 9

Végül a négy stacionárius pontot mindet be kell helyettesíteni D-be valamint a mátrix bal felső elemébe (ami most H₁₁(x,y) = 2y), és ez alapján kell dönteni. 2×2-es mátrixnál így lehet dönteni:
- Ha D(x,y) > 0 és H₁₁(x,y) > 0, akkor (x,y)-ban lokális minimum van
- Ha D(x,y) > 0 és H₁₁(x,y) < 0, akkor (x,y)-ban lokális maximum van
- Ha D(x,y) < 0, akkor nincs (x,y)-ban szélsőérték (nyeregpont van ott)
- Ha D(x,y) = 0, akkor ezzel a próbával nem tudunk semmit se mondani, valami mást kell kitalálnunk

Több lehetőség nincs, nem lehet olyan, hogy D>0 és H₁₁ = 0 (mert ha H₁₁ nulla, akkor D ≤ 0 lehet csak, ez könnyen belátható).

Ezeket a próbákat már nem számolom végig, nézd meg mind a 4 pontot.
0