Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
898
1. Egy henger alapkörének átmérője és magassága úgy aránylik egymáshoz, mint 4:3-hez.
A henger felszíne 4580 cm². Számítsa ki a henger térfogatát és azt, hogy mekkora annak a téglalapnak a két oldala, amelyből a palást készült?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
henger
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Alapkör átmérője: d, magassága: M
d : M = 4 : 3
d = 4x
M = 3x
Ha d = 4x, akkor a henger alapkörének sugara: r = d/2 = 4x / 2 =2x
A henger felszíne: A = 4580 cm2

A = 2 * π * r * (r + M)
4580 = 2 * π * 2x * (2x + 3x)
4580 = 4x * π * 5x
4580 = 20x2 * π
4580 = 62,8x2
72,93 = x2
8,54 = x

r = 2x = 2 * 8,54 = 17,08 cm
M = 3x = 3 * 8,54 = 25,62 cm

V = r2 * π * M = 17,082 * π * 25,62 = 23469,455 cm3

A henger palástja az a téglalap, melynek egyik oldala a henger magassága, a másik oldala pedig a henger alapkörének a kerülete, vagyis:
a = M = 25,62 cm
b = Kkör = 2 * r * π = 2 * 17,08 * π = 107,26 cm
1