Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzetgyökös egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
518
 x+8 - X-1 =1
Gyök alatt x+8 - Gyök alatt x-1 = 1
Eddig jutottam: Kikötés : x+8 nagyobb ill. egyenlő 0 x nagyobb, egyenlő -8
x-1 nagyobb ill. egyenlő 0 x nagyobb, egyenlő 1
Gyök alatt x+8 = 1 + Gyök alatt x-1 /Négyzetre emelés
x+8 = azonosság alkalmazása a+b a négyzeten= a négyzet
+2ab+bnégyzet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
jó a kiindulás

`root()(x+8) - root()(x-1)` = 1

A nágyzetreemelés is jó, de elófordulhat miatta gyökszaporulat, majd az ellenőrzéskor kiderül.


`x+8+x-1` - `2*root()((x+8)(x-1))` = 1

x+3 = `root()((x+8)(x-1))`

mégegy négyzetreemelés.

`cancel(x^2)+6x+9` = `cancel(x^2)+7x-8`

x = 17

Ellenőrzés:

`root()(17+8)` - `root()(17-1)` = `root()(25)-root()(16)` = 5-4 = 1

Módosítva: 5 éve
1