Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebrai törtek és nevezetes szorzatok, nevezetes azonosságok és szorzattá alakítás 9.oszt.

Főoldal » Középiskola » Matematika
961
Végezze el a következő műveletet!
a, (2a/3 ⇐tört -3b)²=
Alakítsa szorzattá a következő kifejezéseket!
b, 8a⁴-12a²=
c, 5x²y-10xy+5xy²=
Egyszerűsítsük a következő törteket!
d, 3x²-3/7x+7 ⇐tört =
e, 3a²-3b²/2a²-4ab+2b² ⇐tört =
Végezze el az egyszerűsítéseket, összevonásokat!
f, 1/x-1 ⇐tört +1/3 ⇐tört =
Ha megoldható akkor a számolás menetét is ha leírod, akkor megköszönöm! SOS! Dolgozatra készülő feladatok!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, 9.osztály, dolgozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

a, (2a/3-3b)2=(2a/3)2-2*(2a/3)*3b+(3b)2=4a2/9-4ab+9b2 (tört négyzeténél külön emeljük négyzetre a számlálót és a nevezőt, szorzat négyzeténél minden tagot négyzetre emelünk.
b, 8a4-12a2, emeljük ki a közöseket: 4a2*(2a2-3)
c, 5x2y-10xy+5xy2, emeljük ki a közöset: 5xy*(x-2+y)
d, (3x2-3)/7x+7, ezúttal nézzük először külön-külön a számlálót és a nevezőt:
Számláló: 3x2-3=3*(x2-1)=3(x-1)(x+1) /a2-b2=(a-b)(a+b) összefüggést felhasználva
Nevező: 7x+7=7(x+1)
tört: 3(x-1)(x+1)/7(x+1), az (x+1) közös tehát elhagyható: 3(x-1)/7
e, 3a2-3b2/2a2-4ab+2b2, ismét szedjük ketté:
Számláló: 3a2-3b2=3(a2-b2)=3(a-b)(a+b)
Nevező: 2a2-4ab+2b2=2(a2-2ab+b2)=2(a-b)2
Tört: 3(a-b)(a+b)/2(a-b)2, most az (a-b) a közös: 3(a+b)/2(a-b)
f, 1/(x-1)+1/3, közös nevező 3(x-1)
3/3(x-1)+(x-1)/3(x-1), egy törtvonalra rendezve:
(3+x-1)/3(x-1)
(x+2)/3(x-1)
1