Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
732
Egy számtani sorozat tizenötödik tagja 21. Mennyi az első tagja, és mennyi a differenciája, ha az első tizenöt tag összege:

52,5;
–52,5?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

`a_(15)` = 21

`a_1` = `a_(15)-14d` = 21-14d

`S_(15)` = `(a_1+a_(15))*15/2` = `((21-14d)+21)*15/2` = 52,5

d = 2,5

`a_1` = `21-14*2.5` = -14


`S_(15)` = `(a_1+a_(15))*15/2` = `((21-14d)+21)*15/2` = -52,5

d = 3,5

`a_1` = `21-14*3.5` = -28
0