Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10.-es Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
1442
Egy telefontársaság tarifacsomagja 4050 Ft. Egy akció keretében 3 Ft-tal csökkentették a hívás percdíját, így ezért az összegért 15 perccel többet lehet beszélni. Mennyi ideig lehet az akciós időszakban a tarifacsomagdíjért beszélni, és mennyi a beszélgetés percdíja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Felírható egyenletek:

I. xy = 4050

II. (x-3)(y+15) = 4050


I. y = `4050/x`

II. `(x-3)(4050/x - 15)` = 4050

4050-15x+12150/x+45 = 4050

`15x^2-45x-12150 = 0`

`x^2`-3x-810 = 0

(x+27)(x-30) = 0

A negatívval nem foglalkozunk.

x = 30

Ez a nem akciós időszak percdíja

y = `4050/30` = 135 percet lehet beszélgetni.

Akciós időszakban 30-3= 27 Ft a percdíj és `4050/27` = 150 percet tudunk beszélni.
1