Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Soshazi

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
281
Csatoltam kepet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ha a téglalapot megforgatjuk valamelyik oldala körül, akkor hengert kapunk.
a = 10 cm
b = 12 cm

a) rövidebbik oldal körül forgatunk
A henger alapkörének sugara megegyezik a hosszabb oldallal, azaz: r = b = 12 cm
A henger magassága megegyezik a rövidebb oldallal, azaz: M = a = 10 cm

A = 2 * π * r * (r + M) = 2 * π * 12 * ( 12 + 10) = 24π * 22 = 528π = 1657,92 cm2
V = r2 * π * M = 122 * π * 10 = 144 * π * 10 = 1440π = 4521,6 cm3

b) hosszabb oldal körül forgatunk
A henger alapkörének sugara megegyezik a rövidebb oldallal, azaz: r = a = 10 cm
A henger magassága megegyezik a hosszabb oldallal, azaz: M = b = 12 cm

A = 2 * π * r * (r + M) = 2 * π * 10 * ( 10 + 12) = 20π * 22 = 440π = 1381,6 cm2
V = r2 * π * M = 102 * π * 12 = 100 * π * 12 = 1200π = 3768 cm3
0