Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
316
Törtek egyszerűsítése
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a,

`(5a-5ab)/(10a)` = `(5a(1-b))/(5a*2)` = `(1-b)/2`

b,

`(pq^2)/(p^2q-pq^2)` = `(pq*q)/(pq(p-q))` = `q/(p-q)`

c,

`(k^2+k)/(kx-ky)` = `(k(k+1))/(k(x-y))` = `(k+1)/(x-y)`

d,

`(a^2+3ab)/(a^2b+3ab^2)` = `(a(a+3b))/(ab(a+3b))` = `a/(ab)` = `1/b`

e,

`(x^2-2xy)/(2y^2-xy)` = `(x(x-2y))/(y(2y-x))` = `-x/y`

f,

`(m-n)/(m-n)^2` = `1/(m-n)`

g,

`(20a^2-45b^2)/(2a+3b)^2` = `(5(4a^2-9b^2))/(2a+3b)^2` = `(5(2a+3b)(2a-3b))/(2a+3b)^2` = `(5(2a-3b))/(2a+3b)`

h,

`(a^2-2a+1)/(a^2-1)` = `(a-1)^2/((a+1)(a-1))` = `(a-1)/(a+1)`

i,

`(3a^2-6ab+3b^2)/(6a^2-6b^2)` = `(3(a^2-2ab+b^2))/(6(a^2-b^2))` = `3/6*((a-b)^2)/((a+b)(a-b))` = `(a-b)/(2(a+b))`
0