Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen légyszi

Főoldal » Középiskola » Matematika
363
Egy háromszög oldalai egymást követő természetes számok. A legnagyobb oldal 2k+1 alakú. Írjuk fel a többi oldalt ennek az oldalnak a segítségével, és adjuk mega kerületét. Adjunk meg két konkrét példát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A középső oldal tehát 2k+1-1 = 2k

A legkisebb oldal 2k-1.

A kerülete: T = `2k+1` + 2k + 2k -1 = 6k

Konkrét példa:

k = 2

a = 2*2+1 = 5 cm

b = 2*2 = 4 cm

c = 2*2-1 = 3 cm

K = a+b+c = 3+4+5 = 12 cm

konkrét példa 2:

k = 3

a = 2*3 +1 = 7 cm

b = 2*3 = 6 cm

c = 2*3-1 = 5 cm

K = 5+6+7 = 18 cm
0