Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
357
Valaki esetleg tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
c = ?
A derékszögű háromszög befogói: a és b, átfogója : c.
Befogók:
a = 2 * b + 10
c = 3 * b + 4

A derékszögű háromszögben alkalmazhatjuk Pitagorasz-tételét:
a2 + b2 = c2
(2b + 10)2 + b2 = (3b + 4)2
4b2 + 40b + 100 + b2 = 9b2 +24b + 16
5b2 + 40b + 100 = 9b2 + 24b + 16
0 = 4b2 - 16b - 84
0 = b2 - 4b - 21
D = (-4)2 - 4 * 1 * (-21) = 16 + 84 = 100 = 102
b1,2 = (4±10) / 2
b1 = ( 4 + 10) / 2 = 14 / 2 = 7
b2 = ( 4 - 10) / 2 = -6 / 2 = -3 Nem megoldás, mert <0

c = 3 * 7 + 4 = 21 + 4 = 25 cm
A háromszög átfogója 25 cm-es.
0