Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10.osztály számítás Nagyon sürgős!

Főoldal » Középiskola » Kémia
478
Egy etilénből és egy telített szénhidrogénből álló gázelegy héliumgázra vonatkoztatott sűrűsége 5,65.
a) Határozd meg a telített szénhidrogén molekulaképletét, ha a gázelegy 45,0 anyamennyiség %-ban tartalmazza!
b) Legalább hány dm3 azonos állapotú oxigéngáz szükséges 10,0 dm3 ilyen gázelegy tökéletes elégetéséhez?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, kémia, számítás, nagyon
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_("elegy")` = `rho*M_(He)` = `5.65*4` = 22,6 `g/(mol)`

`M_(C_2H_4)`= 28 `g/(mol)`


`M_("elegy")`= `M_(C_2H_4)*x_(C_2H_4)+M_(ism)*x_(ism)`

22,6 = `(28*0.55+M_(ism)*0.45)`

`M_(ism)` = 16 `g/(mol)`

Nincs sok lehetőség, a keresett szénhidrogén a metán (`CH_4`).

b,

`C_2H_4` + 3 `O_2` = 2 `CO_2` + 2 `H_2O`

`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

10 `dm^3` elegyben van `10*0.45` = 4,5 `dm^3` metán, ennek az elégetéséhez szükséges (az egyenlet szerint) `2*4.5` = 9 `dm^3` oxigén

az elegyben van `10*0.55` = 5,5 `dm^3` etilén, ennek az elégetéséhez szükséges `3*5.5` = 16,6 `dm^3` oxigén.

Összesen tehát `9+16,6` = 25,6 `dm^3` oxigére van szükségünk.
0