Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
332
1/a; 2/b; 3/a
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy körívhez tartozó középponti szög mindig kétszer akkora, mint ugyanezen ívhez tartozó kerületi szög.

1. a) Középponti szög: α = 60⁰, akkor a kerületi szög: β = 60⁰/2 = 30⁰
2. b) Kerületi szög: β = 84⁰, akkor a középponti szög: α = 84⁰ * 2 = 166⁰
3. a) Kerületi és középponti szög összege: 180⁰
Középponti szög: α
Kerületi szög: β
A feltétel szerint: α + β = 180⁰
A középponti szög kétszerese a kerületi szögnek, vagyis: α = 2 *β
Behelyettesítve az egyenletbe:
α + β = 180⁰
2 * β + β = 180⁰
3β = 180⁰
β = 60⁰
α = 2 * β = 2 * 60⁰ = 120⁰
Tehát a középponti szög 120⁰-os, a kerületi szög pedig 60⁰-os.
0