Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványozás

Főoldal » Középiskola » Matematika
481
Sziasztok valaki segítene a házimban? 1,3 es barna 2. Előre köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nézd meg a tankönyved leghátulját, elvileg kell lennie ott megoldásnak, de az csak az eredmény.
0

1. feladat:
T0 = 1500000 Ft
a) p = 18%
n = 5 év
Tn = T0 * ( (p + 100) / 100 )n

T5 = 1500000 * ( (18 + 100) / 100 )5 = 1500000 * 1,185 = 3431636,6 Ft lesz 5 év múlva.

b) T0 = x Ft
n = 5 év
Tn = T5 = 2x Ft

Tn = T0 * ( (p + 100) / 100 )n
2x = x * ( (p + 100) / 100)5 /:x
2 = ( (p + 100) / 100)5 5   
5  2  = (p + 100) / 100
1,1487 = (p + 100) / 100
114,87 = p + 100
14,87 = p
Legalább 14,87 %-os legyen a kamatláb.

c) T0 = x Ft
p = 18 %
Tn = 3x Ft

Tn = T0 * ( (p + 100) / 100 )n
3x = x * ( (18 + 100) / 100)n /:x
3 = 1,18n
lg 3 = lg 1,18n
lg 3 = n * lg 1,18
0,477 = n * 0,072 /:0,072
6,625 = n
7 évnek kell eltelni.
0