Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi az az oldatsorozat és hogyan kell készíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
573
Az a feladatom hogy egy NaCl törzsoldatból (10g/l), 100 cm3 –es mérőlombikokban oldatsorozatot (0,1 g/l;0,3g/l; 0,5g/l; 0,7g/l; 1g/l) készítsek. Ezt hogyan kéne csinálnom? Egyszerűen nem tudom sehogy elképzelni...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, labor, analítika, műszeres
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Oldatsorozat: Különböző koncentrációjű oldatok készítése egy rendelkezésünkre álló oldatból (ez a törzsoldat).

A törzsoldatunk 1 literében van 10 g NaCl.

1. oldat:

A készítendő oldatunk 1 l-ében van 0,1 g NaCl

Ennek a 100 `cm^3`-ében van `100/1000*0.1` = 0,01 g NaCl

A törzsoldatnak hány ml-ében van 0,01 g NaCl?

`x_1` = `0.01/10*1000` = 1 `cm^3`-ében

Tehát a 100 `cm^3`-es lombikba be kell mérni a törzsoldatból 1 `cm^3`-t és ezt vízzel felönteni 100 `cm^3`-re.

Az arányokból látható, hogy a többi esetben (de ki is számolhatod egyenként) 3, 5, 7, 10 `cm^3`-t kell bemérni a törzsoldatból és 100 `cm^3`-re felönteni vízzel.

Vagy:

10 `g/l`-es oldatból hogyan készítünk 0,1 `g/l`-es oldatot? Úgy hogy 100-szorosára hígítjuk. Azaz, ha a rendelkezésünkre álló térfogat 100 `cm^3`, akkor a bemérendő törzsoldat `100/100` = 1 `cm^3`.
0