Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia SOS hátha reggel még valaki tud segíteni!

Főoldal » Középiskola » Kémia
529
1. Számítsd ki a
a./ nitrogéngáz hidrogéngázra;
b./ ammóniagáz héliumgázra;
c./ oxigéngáz metángázra vonatkozó relatív sűrűségét!
2. Egy ismeretlen gáz sűrűsége 1,143-szorosa a nitrogéngáz sűrűségének. Mekkora az ismeretlen gáz moláris tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

A gázok relatív sűrűsége a sűrűségeinek a hányadosa. Ezek egyenesen arányosak a moláris tömegekkel.

a, `rho_(rel)` = `M_(N_2)/M_(H_2)` = `28/2` = 14

b, `rho_(rel)` = `M_(NH_3)/M_(He)` = `17/4` = 4,25

c, `rho_(rel)` = `M_(O_2)/M_(CH_4)` = `32/16` = 2

2,

Akkor a moláris tömege is 1,143-szorosa.

`M_(gáz)` = `M_(N_2)*1.143` = `28*1.143` = 32 `g/(mol)`
0