Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S előre is köszönöm a segítséget

Főoldal » Középiskola » Matematika
457
Valamint ezt is megkellene

Log3X + Log27X = 4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
log3x + log27x = 4
Értelmezési tartomány: x > 0
log27x = log3x / log327
log327 = log3 33 = 3
Az egyenlet:
log3x + log3x / log327 = 4 Legyen log3x = y
Ekkor azt kapjuk, hogy:
y + y/3 = 4 /*3
3y + y = 12
4y = 12
y = 3
Visszahelyettesítve y-ba:
log3x = 3
log3x = log3 33
A log. fgv. szig. mon. miatt
x = 33
x = 27
Ellenőrzés:
log3 27 + log2727 = 4
log3 33 + log27 271 = 4
3 + 1 = 4
4 = 4
0