Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok nekem segiteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
422
MATEK
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat:
Kör egyenlete: (x - u)2 + ( y - v)2 = r2, ahol r a kör sugara, u és v pedig a kör középpontjának koordinátái : K (u ; v)
a) K(-5 ; -5) r = 5
(x - (-5))2 + (y - (-5))2 = 52
(x + 5)2 + (y + 5)2 = 25

b) K(0 ; 2) r = 3
(x - 0)2 + (y - 2)2 = 32
x2 + (y - 2)2 = 9

c) K(-3 ; 4) r = 6
(x - (-3))2 + (y - 4)2 = 62
(x + 3)2 + (y - 4)2 = 36

2. feladat:
x2 + y2 - 6x - 6y - 7 = 0
x2 - 6x + y2 - 6y - 7 = 0 (teljes négyzetté alakítjuk)
(x - 3)2 - 9 + (y - 3)2 - 9 - 7 = 0
(x - 3)2 + (y - 3)2 -25 = 0
(x - 3)2 + (y - 3)2 = 25
K(3 ; 3) r =  25  = 5
P(-1 ; 2) a pont koordinátáit behelyettesítjük a kör egyenletébe:
(-1)2 + 22 - 6 * (-1) - 6 * 2 - 7 = 0
1 + 4 + 6 - 12 - 7 = 0
-8 ≠ 0 Tehát a pont nem illeszkedik a körre.

3. feladat:
A kör átmérőjének végpontjai: A(-2 ; -3) és B(3 ; -2)
A kör középpontja az átmérő felezőpontja, azaz:
u = (-2 + 3) / 2 = 1/2 = 0,5
v = (-3 + (-2)) / 2 = -5 /2 = -2,5
K(0,5 ; -2,5)
A kör sugara: r = |AK| (A és K pont távolsága)
r = |AK| =   ( (0,5 - (-2))2 + (-2,5 - (-3))2 ) =   ( 2,52 + 0,52 ) =  6,25 + 0,25  =  6,5 
A kör egyenlete:
(x - 0,5)2 + (y - (-2,5))2 = ( 6,5 )2
(x - 0,5)2 + (y + 2,5)2 = 6,5



0