Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1203
Az alábbi feladatokban szeretnék segítséget kérni

5 kg 20%-os sóoldathoz 3 kg vizet öntöttek. Hány százalékos oldatot kaptak?
5 kg 20%-os sóoldathoz 3 kg sót adtak. Hány százalékos oldatot kaptak?
7 kg 40%-os oldathoz 8 kg oldatot öntöttek, és 60%-os oldatot kaptak. Milyen töménységű volt a 8 kg oldat?
10 kg 30%-os oldathoz 2 kg oldatot öntöttek, és 45%-os oldatot kaptak. Milyen töménységű volt a 2 kg oldat?
6 kg 50%-os oldathoz 4 kg oldatot öntöttek, és 40%-os oldatot kaptak. Milyen töménységű volt a 4 kg oldat?
8 kg 60%-os oldathoz 7 kg oldatot öntöttek, és 30%-os oldatot kaptak. Milyen töménységű volt a 7 kg oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

Keverési egyenletek: Ha csak oldott anyag, az 100 %, ha csak oldószer, az 0 %.

5 kg 20%-os sóoldathoz 3 kg vizet öntöttek. Hány százalékos oldatot kaptak?

`5*20+3*0` = `(5+3)*x`

100 = 8x

x = 12,5 %-os oldatot kaptak.



5 kg 20%-os sóoldathoz 3 kg sót adtak. Hány százalékos oldatot kaptak?

`5*20+3*100` = `(5+3)*x`

400 = 8x

x = 50 %-os oldatot kaptak



7 kg 40%-os oldathoz 8 kg oldatot öntöttek, és 60%-os oldatot kaptak. Milyen töménységű volt a 8 kg oldat?

`7*40+8*x` = `(7+8)*60`

280 + 8x = 900

8x = 620

x = 77,5 %-os oldatot öntöttek hozzá.


10 kg 30%-os oldathoz 2 kg oldatot öntöttek, és 45%-os oldatot kaptak. Milyen töménységű volt a 2 kg oldat?

`10*30+2*x` = `(10+2)*45`

300+2x = 540

2x = 240

x = 120 %-os volt az oldat (lehetséges, pl kénsav-óleum)



6 kg 50%-os oldathoz 4 kg oldatot öntöttek, és 40%-os oldatot kaptak. Milyen töménységű volt a 4 kg oldat?

`6*50+4*x` = `(6+4)*40`

300 + 4x = 400

4x = 100

x = 25 %-os volt az oldat

8 kg 60%-os oldathoz 7 kg oldatot öntöttek, és 30%-os oldatot kaptak. Milyen töménységű volt a 7 kg oldat?

`8*60+7*x` = `(8+7)*30`

480 + 7x = 450

7x = -30

x = `-30/7` (ez már kevésbé lehet) Gondoljunk csak bele, ahhoz, hogy felére híguljon az oldat, ugyanannyi oldószert kellene hozzáadnunk. Itt kevesebb oldatot adunk hozzá, azért jött ki negatív koncentráció.

0