Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos pls segítsetek matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
538
Eszter egyedül egy óra alatt rakja rendbe a szobáját.Pankának ehhez másfél óra szükséges. Ha ketten együtt takarítják ki a szobát,és 10 órakor kezdték el,akkor befejezik-e a munkát a kedvenc mesefilmjük kezdetéig,ha az 10 óra 35 perckor kezdődik? válaszold indokolt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Eszter 1 óra = 60 perc Eszter 60 perc alatt az egész munkát elvégzi, 1 perc alatt a munka 1/60 részét csinálja meg.
Panka 1,5 óra = 90 perc Panka 90 perc alatt végzi el a teljes munkát, tehát 1 perc alatt a munka 1/90 részét csinálja meg.

Ha ketten együtt x perc alatt végeznek, akkor:
Eszter x * 1/60 = x/60 részét végzi el a munkának.
Panka x * 1/90 = x/90 részét végzi el a munkának.

Ketten együtt az egész munkát elvégezték, tehát:
x/60 + x/90 = 1 /*180
3x + 2x = 180
5x = 180
x = 36 percig dolgoznak.

Mivel 10 órakor kezdték a munkát, így 10:36-kor végeznek, tehát nem sikerül végezniük a mesefilm kezdetéig.
1