Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekhoz segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
521
Ismét megakadtam egy feladatnál. Majdnem a végéig sikerült levezetnem, de a végén nem értem, miért az jött ki a munkafüzet alkotóinak, ami. A feladat, kiszámítani a következő kifejezés értékét, ha x = 1/5.

Csatolom a feladatot. Az első piros karikáig jutottam magam, a második piros karikában a munkafüzet megoldása van. Hogy a manóba lett az a megoldás? Köszönöm előre is, ha valaki elmagyarázza. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gyökvonás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A levezetésed teljesen jó.
A kapott törtbe kell x helyére behelyettesíteni az 1/5-öt.
(2x - 12) / (x - 9) = ( 2*(1/5) -12) / ( 1/5 -9) = (2/5 - 60/5) / (1/5 - 45/5) = (-58/5) / (-44/5) = (-58/5) * (-5/44) = 58/44 = 29/22
1