Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11 matek trigonometrikus egyenletek (2.)

Főoldal » Középiskola » Matematika
410
2sin²x = tg²x
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, segítség, házi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Értelmezési tartomány:
x ≠ π/2 + k * π (k ε Z)

tg x = sin x / cos x

2 * sin2x = sin2x / cos2x /*cos2x
2 * sin2x * cos2x = sin2x (0-ra rendezzük)
2 * sin2x * cos2x - sin2x = 0 (kiemeljük sin2x -et)
sin2x * (2 * cos2x - 1) = 0
Szorzat egyenlő 0-val, tehát valamelyik szorzótényező 0 lesz.

I. sin2x = 0
sin x = 0
x1 = 0 + l * π (l ε Z)

II. 2 * cos2x - 1 = 0
2 * cos2x = 1
cos2x = 1/2
cos x = ± (1/2)  = ± 1 /  2  = ±  2  / 2
1. cos x =  2  / 2
x2 = π/4 + m * 2π ( I. sn.)
x3 = 2π - π/4 + m * 2π = 7π/4 + m * 2π (IV. sn.)
2. cos x = - 2  / 2
x4 = π - π/4 + m * 2π = 3π/4 + m * 2π ( II. sn.)
x5 = π + π/4 + m * 2π = 5π/4 + m * 2π ( III. sn.)

x2, x3, x4 és x5 felírható egy alakban: x = π/4 + m * π/2 (m ε Z)
1