Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 10. Osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
780
Párhuzamos szelőkkel kapcsolatos feladatot kaptunk, de egy kicsit elakadtam, segítséget szeretnék kérni. Előre is köszönöm! Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A párhuzamos szelők és a párhuzamos szelőszakaszok tételét kell felhasználni.

A szögszárak szakaszainak számolásánál a párhuzamos szelők tételét, a párhuzamosok számolásánál a párhuzamos szelőszakaszok tételét használjuk.

A párhuzamos szelők tétele kimondja, hogy az egyes szögszárakon a megfelelő szakaszok aránya egyenlő.
A szelőszakaszok tétele kimondja, hogy az egyes szelőszakaszok aránya egyenlő az egyik szögszár megfelelő szakaszainak arányával.

b = 5 d = 4
e = 7 f = 10 i = 15

Szelőszakaszok tételét használjuk:
Először a felső szögszárral dolgozunk: (mindig a szög csúcsáig "megyünk" az adott szögszáron)
f / e = (c + d) / c
10 / 7 = (c + 4) / c (keresztbeszorzunk)
10c = 7 * (c + 4)
10c = 7c + 28
3c = 28
c = 28/3 (9,3)

i / e = (c + d + h) / c
15 / 7 = (28/3 + 4 + h) / (28/3)
15 / 7 = (40/3 + h) / (28/3)
(15/7) * (28/3) = 40/3 + h
(5/1) * (4/1) = 40/3 + h
20 = 40/3 + h
20 - 40/3 = h
20/3 = h (6,6)

Most az alsó szögszárral dolgozunk: (mindig a szög csúcsáig "megyünk" az adott szögszáron)
f / e = (a + b) / a
10 / 7 = (a + 5) / a (keresztbeszorzunk)
10a = 7 * (a + 5)
10a = 7a + 35
3a = 35
a = 35/3 (11,6)

i / e = (a + b + g) / a
15 / 7 = (35/3 + 5 + g) / (35/3)
15 / 7 = (50/3 + g) / (35/3)
(15/7) * (35/3) = 50/3 + g
(5/1) * (5/1) = 50/3 + g
25 = 50/3 + g
25 - 50/3 = g
25/3 = g (8,3)
1