Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Antigoné e/1 fogalmazás

4491
Sziasztok! Antigonéból kell Antigoné szemszögéből e/1 fogalmazást írjak. Nos kb 3 oldal a követelmény és két oldalam van összesen, van valami ötletetek milyen jelenetekkel tudnám kiegészíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Antigoné, E/1, fogalmazás
0
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
Fogalmazd át ezt saját szavaidra!
Antigoné. E név hallatán mindjárt eszünkbe villan a thébai mondakör kiemelkedő alakja, a hősnő, aki szembeszáll egész környezetével,
hogy megvédje már halott testvére becsületét - bármi áronn.Oidipusz lánya már a történet elején nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot: Kreón, a nagy király parancsa a fiatal leány szívébe mar, nagyon fáj neki, hogy hőn szeretett fivére nem találhat végső nyughat. Ám még csak az igaz bánat könnyeit sem szabad érte hullajtania. A lelkiismeretes, talpraesett királylány azonban nem hagyja, hogy a kegyetlen törvény hatalma elriassza tervétől: az éjszaka leple alatt eltemeti Polüneikészt, annak rendje és módja szerint. Ezáltal megszegi ugyan a parancsot, de amita szíve diktál a király el nem tiporhatja. A józan ész szava hiába kiált felé kétségbeesetten Iszméné szájából, őrült tervét véghezviszi Antigoné. A holdvilág enyhe fényében ravaszul és fondorlatosan, egyúttal azonban öntudatosan és határozottan hajtja végre tettét, aláírva ezzel halálos végrendeletét. Napkeltekor egy őr jön érte, hogy az uralkodó színe elé vigye. A szeme bánatos, a szája viszont örül, mivel egyrészről sajnálja Antigonét, másrészről viszont úgy érzi, saját életéért senki élete sem ér többet. Antigoné higgadtan viselkedik, beletörődik sorsába. Egyetlen zokszó vagy ellentmondás nélkül tűri az őt ért vádakat, sőt, bátran, szinte vakmerően "kacagva" néz szembe a halállal. Büszke és kemény egyénisége azonban nem engedi, hogy húga osztozzon saját tettének következményében, ezáltal úgy tűnik, megveti őt gyávaságáért. Ám az olvasóban felmerülhet a kétely: lehet, hogy a gőgös színjáték mögött mégiscsak az újra felbukkanó testvéri szeretet rejlik...? A dráma során ez már nem derül ki. Antigoné elítéltetett, de a gyáva Kreón - látva a királylány istenek iránti hitét talá..? - képmutató aljassággal úgy akarja megölni őt, hogy ne sértse meg ezáltal az isteni törvényt. Ekkor olvasás közben szinte megszólalnak a sorok, szinte hallani lehet Antigoné csengő, kissé érces, ám mégis tiszta hangját, amint megható és gyönyörű halotti siralmat énekel. Ekkor megláthatjuk valódi énjét: a sokat szenvedett, kemény, olykor rideg külső mögött szeretteljes, érzelmes női lélek lakozik, aki semmi másra nem vágyik, csak egy kis szeretetre és / vagy szerelemre. Számára ez már a földi boldogság lenne. Az a földi boldogság, amelyet eddig hiába keresett, hisz próbálkozásai mind kudarcba fulladtak. Így nem marad más számára, mint a végső beletörődés és a hit. Hit a túlvilágon lakozó boldogságban és remény, hogy egyszer neki is része lesz mindabban.Antigonét elhurcolják. Reménykedik, hogy így véget érnek evilági szenvedései. Azonban amint megtudja kegyetlen ítéletét, öngyilkosságba menekül. Antigonéban felülkerekedik a női lélek törékenysége, ezt a sorscsapást már képtelen elviselni, nem lát más kiutat. Antigoné emberi nagysága vitathatatlan, élet-edzette lelkében azonban mégis felülkerekednek a női érzések, a fájdalom, a gyengeség. Egyénisége máig élő példa lehet(ne) korunk emberének.
0