Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Na égése klórban

Főoldal » Általános iskola » Kémia
937
Sziasztok!Tudnátok segíteni,köszönöm előre is!
Mennyi g Cl2 gáz szükséges 468 g NaCl előállításához?
2,4×10 24 db Na atom elégetésekor mennyi g Na Cl keletkezik?
12g Na mennyi g klórgázzal reagál?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Ilyenkor mindig fel kell írni a reakció egyenletet:

2 Na + Cl₂ = 2 NaCl

1 mol nátrium atomtömege: 23 g
klór atomtömege: 35,5 g
1 mol klórgáz tömege: 2*35,5 g = 71 g (mert a klór kétatomos molekulákból áll)
1 mol NaCl tömege: 23+35,5 = 58,5 g

2 mol nátrium 1 mol klórgázzal reagál

2*23 g = 46 g nátrium 2*35,5=71 g klórgázzal reagál és keletkezik 2* (23 g + 35,5 g) = 2* 58,5 g = 117 g NaCl

Tehát 71 g klórgázból 117 g NaCl keletkezik,
x g klórgázból 468 g NaCl keletkezik.

x / 71 = 468 / 117 (*71-gyel)

x = 468 * 71 / 117 = 284 g klórgázból 468 g NaCl keletkezik.

2. kérdés:
2,4*10²⁴ db Na atomot fel kell írni "valami" * 6*10²³ alakban, mert ez fogja megmutatni, hogy hány mól a Na atom anyagmennyisége. (1 mol Na atom = 6*10²³ db Na atom)

2,4*10²⁴ db Na atom = 2,4*10*10²³ db Na atom = 24*10²³ db Na atom = 4*6*10²³ db Na atom = 4 mol Na atom

2 mol Na atomból 2 mol NaCl keletkezik
2 mol Na atomból 117 g NaCl keletkezik (mert 2 mol NaCl tömege 117 g)
4 mol Na atomból 2-szer ennyi, 2*117= 234 g NaCl keletkezik.

Tehát 2,4*10²⁴ db Na atomból 234 g NaCl keletkezik.


3. kérdés

a reakció egyenlet alapján
46 g Na 71 g klórgázzal reagál,
12 g Na x g klórgázzal reagál.

12 / 46 = x / 71 (*71-gyel)

x=12 * 71 / 46 = 18,52 g klórgázzal reagál 12 g Na.
Módosítva: 5 éve
1

Nagyon szépen köszönöm!
0