Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy jön ki az y?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
502
Határozzuk meg az alábbi függvény inverzének a hozzárendelési utasítását!

f(x) =x²+4x-5 Df=(-2,∞)
Mennyi lesz az y értéke?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény, inverz, hozzárendelés, x, y
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
f(x) = (x + 2)2 - 4 -5 = ( x + 2)2 - 9
y = ( x + 2 )2 - 9
Inverzfüggvénye:
x = ( y + 2 )2 -9
Ezt a függvényt átrendezzük y-ra:
x = ( y + 2 )2 -9
x + 9 = (y + 2 )2
 x + 9  = y + 2
y =  x + 9  - 2
Tehát az f(x) függvény inverze:
f-1(x) =  x + 9  - 2
1