Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekhoz segítség ismét

Főoldal » Középiskola » Matematika
391
Van egy gyökös feladat, amelyben félúton elakadtam megint gyakorlás közben. Megnéztem a megoldást a munkafüzet végén, és nem értem az elakadásom utáni lépés egy részét. :-/ Csatoltam a feladatot, pirossal bekarikáztam a kérdéses részt, nem értem, hogy az első karikában lévő dologból hogyan lett a második karikában lévő. Valaki, kérem, magyarázza el! Köszönöm szépen előre is! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gyökvonás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

a zárójel felbontásával jött ki az eredmény tehát:

`(sqrt(7)+sqrt(3))^2=7+2*sqrt(21)+3=10+2*sqrt(21)`

Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
1

A feladat
N = (√7 + √3)·(20 - 2√84)/(√7 - √3)

A számláló második tényezője
20 - 2√84 = 2(10 - √(84)) = 2(10 - √(4*21)) = 2(10 - 2√(21)) =
= 2(7 + 3 - 2√7*√3) =
Más sorrendben
= 2(7 - 2√7*√3 + 3) =
mivel a zárójeles mennyiség teljes négyzet így
= 2(√7 - √3)²

Ezzel a feladat
N = 2(√7 + √3)·(√7 - √3)²/(√7 - √3)
A nevezővel lehet osztani, utána marad
N = 2(√7 + √3)·(√7 - √3)
A nevezetes szorzat miatt
N = 2(7 - 3)
és a megoldás
N = 8
*******
1