Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
354
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tétel, Szinusz, alkalmazása
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
A trigonometrikus területképletből indultam ki.
ugye:


T = (oldal*oldal*közrezártszög)/2

Mindegyik oldalpárra felírjuk ezt, hiszen mindhárom szöget ismerjük.
Ezeket az egyenleteket rendezzük az ismeretlen oldalak szorzatára.
Ekkor oldalak szorzata = a terület kétszerese osztva a közrezárt szög sinusával, ez a tört egy szám, nincs benne ismeretlen.

A következőket kapjuk (egészre kerekített értékekkel dolgoztam az egyszerűség kedvéért.

1. bc = 269
2. ab = 277
3. ac = 208

1.ből fejezzük ki c-t c= 269/b
ezt írjuk be a 3.ba
azt kapjuk, hogy 269a = 208b

fejezzük ki 2.ből b-t, a-val, és ezt írjuk be b helyére

Ekkor az egyenlet a-ra megoldható. kb 14,64-et kaptam.

Innentől egyszerűen kiszámolhatók b és c oldalak.

Természetesen el lehet indulni a másik 2 oldallal is, illetve nem tudom, mennyire kell pontos értékekkel dolgozni.

A másik feladat ugyanezzel a módszerrel megoldható. Olyan nincs, hogy háromszögnek CSAK két szögét ismerjük. :)


Módosítva: 5 éve
1

a) T = 103 cm2
α = 50⁰
β = 82⁰
A háromszög belső szögeinek összege 180⁰, ezért γ = 180⁰ - 50⁰ - 82⁰ = 48⁰
A háromszög trigonometrikus területképlete: T = a háromszög két oldalának és a közbezárt szög színuszának szorzata / 2
Ezt a képletet alkalmazzuk ugyanarra a háromszögre, mindhárom sbelső szögével külön-külön.
103 = (a * b * sinγ) /2
206 = a * b * sin48⁰
206 = a * b * 0,7431
I. egyenlet: 277,22 = a * b

103 = (b * c * sinα) / 2
206 = b * c * sin50⁰
206 = b *c * 0,766
II. egyenlet: 268,93 = b * c

103 = (a * c * sinβ) / 2
206 = a * c * sin82⁰
206 = a * c * 0,9903
III. egyenlet: 208,02 = a * c

I. : a * b = 277,22
II. : b * c = 268,93
III. : a * c = 208,02

Az I. egyenletből kifejezzük a-t : a = 277,22 / b
A II. egyenletből kifejezzük c-t : c = 268,93 / b
Ezeket behelyettesítjük a III. egyenletbe:
(277,22 /b) * (268,93 / b) =208,02
74552,7746 / b2 = 208,02
74552,7746 = 208,02 b2
358,392 = b2
18,93 cm = b
Ezt az eredményt visszahelyettesítjük az a-ba és a c-be:
a = 277,22 / b = 277,22 / 18,93 =14,64 cm
c = 268,93 / b = 268,93 / 18,93 = 14,21 cm

Tehát a háromszög oldalai: a = 14,64 cm, b= 18,93 cm és c = 14,21 cm.
1

b) T = 103 cm2
α = 40⁰16'
β = 72⁰51'
A háromszög belső szögeinek összege 180⁰, ezért γ = 180⁰ - 40⁰16' - 72⁰51' = 139⁰44' - 72⁰51' =66⁰53' mert 1⁰= 60'
A háromszög trigonometrikus területképlete: T = a háromszög két oldalának és a közbezárt szög színuszának szorzata / 2
Ezt a képletet alkalmazzuk ugyanarra a háromszögre, mindhárom sbelső szögével külön-külön.
103 = (a * b * sinγ) /2
206 = a * b * sin66⁰53'
206 = a * b * 0,9197
I. egyenlet: 223,99 = a * b

103 = (b * c * sinα) / 2
206 = b * c * sin40⁰16'
206 = b *c * 0,6463
II. egyenlet: 318,74 = b * c

103 = (a * c * sinβ) / 2
206 = a * c * sin72⁰51'
206 = a * c * 0,9555
III. egyenlet: 215,59 = a * c

I. : a * b = 223,99
II. : b * c = 318,74
III. : a * c = 215,59

Az I. egyenletből kifejezzük a-t : a = 223,99 / b
A II. egyenletből kifejezzük c-t : c = 318,74 / b
Ezeket behelyettesítjük a III. egyenletbe:
(223,99 /b) * (318,74 / b) =215,59
71394,5726 / b2 = 215,59
71394,5726 = 215,59 b2
331,159 = b2
10,2 cm = b
Ezt az eredményt visszahelyettesítjük az a-ba és a c-be:
a = 223,99 / b = 223,99 / 10,2 =21,96 cm
c = 318,74 / b = 318,74 / 10,2 = 31,25 cm

Tehát a háromszög oldalai: a = 21,96 cm, b= 10,2 cm és c = 31,25 cm.
1