Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SÜRGŐS!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
675
Sziasztok!
Valakinek OFIS 8. osztályos Matek MUNKAFÜZETI feladat, 78oldal 3feladat és 79oldal 4es feladat kéne nekem!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
78/3.
Teherautó sebessége: 60 km/h
Kamion sebessége: 72 km/h
Teherautó fél órával többet ment.
A teherautó fél óra alatt s = 0,5 h * 60 km/h = 30 km-t tett meg.
Mivel a két város közötti távolság 96 km, így amikor a kamion elindul már csak 66 km-t kell megtenniük együtt.
Teherautó útja: st = 60 km/h * t = 60t km, ahol t az eltelt idő órában.
Kamion útja: sk = 72 km/h * t = 72t km, ahol t az eltelt idő órában.
Mivel együtt 66 km-t tesznek meg: 60t + 72t = 66
132t = 66
t = 66/132 =1/2 h
Tehát a teherautó indulásától számolva 1 óra múlva, a kamion indulásától számolva 0,5 óra múlva találkoznak.
Budapesttől mért távolságot kérdezik, aza a kamion által megtett utat: sk = 72 *t = 72 * 1/2 =36 km
Budapesttől 36 km-re találkoznak egymással.

Táblázat:
Sebesség:
Teherautó : 60 km/h Kamion: 72 km/h
Idő:
Teherautó: 1 h Kamion: 0,5 h
Út:
Teherautó: 60 km Kamion: 36 km
0

79/4. feladat:
Péter sebessége: 12 km/h
Dani sebessége: 10 km/h
A közösen megtett út: 27,5 km
Péter által megtett út: sP = 12 km/h * t = 12t km, ahol t az eltelt idő órában.
Dani által megtett út: sD = 10 km/h * t = 10t km, ahol t az eltelt idő órában.
s = sP +sD
27,5 = 12t + 10t
27,5 = 22t
1,25 = t ,azaz 1,25 óra = 75 perc múlva találkoznak.
A Dani által megtett út: sD = 10 * 1,25 =12,5 km.
Péter tette meg a többi utat, azaz 27,5 km - 12,5 km = 15 km-t.
Tehát Péter 2,5 km-rel több utat tett meg, mint Dani.

Táblázat:
Sebesség:
Péter: 12 km/h Dani: 10 km/h
Idő:
Péter: 1,25 h = 75 perc Dani: 1,25 h = 75 perc
Út:
Péter: 15 km Dani: 12,5 km
0