Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEMATIKA 11.OSZTÁLY FELADATOK

Főoldal » Középiskola » Matematika
481
Exponenciális egyenletek:
Előre is nagyon szépen köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, Matematika, exponenciális, házi, osztaly, 11, egyneletek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Szia!

`color(red)(4^x-10*2^x=16)`
`2^(2x)-10*2^x=16` , legyen: `2^x:=r`
`r^2-10r-16=0`

`r_1=5+sqrt(41)` és `r_2=5-sqrt(41)`

`2^x=5+sqrt(41)`, ebből `x=log_2(5+sqrt(41))=3.51`

`2^x=5-sqrt(41)`, ezt valós számok halmazán nem értelmezzük.

Teehát csak x=3.51 a megoldás.



`color(red)(sqrt(2)/2=4/8^x)`
`8^x=8/sqrt(2)`
`2^(3x)=2^3/2^(0.5)`
`2^(3x)=2^2.5`
`3x=log_2(2^2.5)`
`3x=2.5`, ebből `x=2.5/3=25/30=5/6`, tehát `x=5/6` a megoldás.

Ezt most kirakom, hogy tudd lemásolni, tanulmányozni, addig a többit is csinálom.

0

`color(red)(9^(x-1)+9^x=90)`
`9^x/9+9^x=90`
`9^x+9*9^x=810`
`10*9^x=810`
`9^x=81`
`x=log_9(81)`
`x=2`


`color(red)(2^(3x^2-1)=4^x)`
`2^(3x^2)/2=2^(2x)`
`2^(3x^2)=2*2^(2x)`
`2^(3x^2)/2^(2x)=2`
`2^(3x^2-2x)=2`
`3x^2-2x=1`
`3x^2-2x-1=0`, ebből `x_1=1` és `x_2=-1/3`, ezek a megoldások.

Itt egy újabb.
0

Csatoltam képet.
0

`9^(x+1)-4*3^x-69=0`
`9*9^x-4*3^x-69=0`
`9*3^(2x)-4*3^x-69=0`, legyen `3^x:=r`
`9*r^2-4*r-69=0`
`r_1=3` és `r_2=-23/9`

`3=3^x`, ebből `x=1`

`-23/9=3^x`, ez nem megoldás, tehát csak `x=1` a megoldás.




`2*3^(x+3)-5*3^(x-2)=1443`
`54*3^x-5*3^x/9=1443`
`486*3^x-5*3^x=12987`
`481*3^x=1443`
`3^x=27`
`x=log_3(27)`
`x=3`


Ez volt az utolsó, bármi kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
0