Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

11 matek trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
389
tg(2x-30°)=tg(180°+(x/3))
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sos, segítség
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Értelmezési tartomány:
2x - 30⁰ ≠ 90⁰ + k*180⁰
2x ≠ 120⁰ + k*180⁰
x ≠ 60⁰ + k*90⁰

180⁰ + (x/3) ≠ 90⁰ + l*180⁰
x/3 ≠ -90⁰ + l*180⁰
x≠ -270⁰ + l*540⁰
(k, l ε Z)
Megoldás:
2x - 30⁰ = 180⁰ + (x/3) + m*180⁰ /*3
6x -90⁰ = 540⁰ + x + m*540⁰ /-x
5x - 90⁰ = 540⁰ + m*540⁰ /+90⁰
5x = 630⁰ + m*540⁰ /:5
x = 126⁰ + m*108⁰ (m ε Z)
0