Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekhoz segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
398
Elakadtam a gyakorlásban... Egyszerűbb alakba kéne írni a csatolt kifejezést. Már többféleképpen nekiálltam, de sosem az jön ki, ami a munkafüzet szerint a helyes megoldás (gyök alatt 6 elvileg). :-/ Valaki le tudná nekem vezetni, hogyan jön ki a gyök alatt 6?

Köszönöm előre is! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Gyökvonás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

( 7 -1)*gyök alatt ( 7 +1)/( 7 -1) az első kifejezésből is csináljunk egyetlen gyököst:
gyök alatt ( 7 -1)2*gyök alatt ( 7 +1)/( 7 -1) tegyük közös gyök alá:
gyök alatt ( 7 -1)2*( 7 +1)/( 7 -1), mivel  7 -1≠0-val egyszerűsíthetünk vele:
gyök alatt ( 7 -1)*( 7 +1), így a gyök alatt egy nevezetes azonosságot kaptunk:
(a-b)*(a+b)=a2-b2. Tehát az eredmény:
gyök alatt ( 7 )2-12=gyök alatt 7-1= 6 
Módosítva: 5 éve
2

Csatoltam a megoldást.
Módosítva: 5 éve
1