Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ellenőrzés matekra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1483
Egy gépkocsi és egy kerékpár 250 km távolságra van egymástól. Egyszerre
elindulnak egymás felé. Az indulás után mikor és hol találkoznak, ha a gépkocsi
átlagos sebessége 80 km/h a kerékáré 20 km/h?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ha az autó x km-t tesz meg, akkor a kerékpár 250-x km-t tesz meg. A sebességüket és ezt felhasználva felírjuk, hogy mennyi ideig haladnak, és ebből felírunk egy egyenletet (idő = út/sebesség)
t1 = x/80 --> autó
t2 = 250-x/20 --> bicikli

x/80 = 250-x/20
x = 200

Tehát az autó 200 km-t haladt, a bicikli pedig 50 km-t, míg találkoztak. Ebből az időpontot is ki tudjuk számítani, ha visszahelyettesítünk az egyenletbe:
t1 = 200/80 = 2,5
t2 = 50/20 = 2,5

Tehát 2,5 óra múlva találkoztak.
0

Köszönöm szépen!
0