Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kordináta-rendszerben függvény 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1212
Ábrázold közös kordináta-rendszerben a következő függvények grafikonjait!
a, a(x)=1,5x+3
b, b(x)=1,5x-2
c, c(x)=1,5x
Mit mondhatunk a három grafikonról? Melyik lesz egyenes arányosságot leíró grafikon?



Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A függvények elsőfokú lineáris függvények, a grafikonjuk egy egyenes.
f(x) = ax + b
a(x) = 1,5x + 3 = 3/2x + 3
b(x) = 1,5x - 2 = 3/2x - 2
c(x) = 1,5x = 3/2x + 0
Az elsőfokú függvényeket úgy ábrázolhatjuk a legkönnyebben, hogy a függvény b-ben metszi az y tengelyt, azaz amilyen szám az x mögött áll.
Az "a" számot a függvény meredekségének nevezzük. Ha az "a" közönséges tört alakú, akkor amennyi a nevezője, annyit lépünk ki az y tengellyel való metszéspontból jobbra, és amennyi a tört számlálója, annyit lépünk felfele, ha az "a" pozitív, lefele, ha negatív. Így megkapjuk a függvény pontjait. Ezeket összekötve megkapjuk az egyenest.
a(x) függvénynél: az y tengelyen a +3-ból indultunk, 2-t léptünk jobbra és 3-at felfele.

Mivel a 3 függvény meredeksége egyenlő, így a függvények grafikonjai párhuzamosak egymással.
Ábrázolás csatolva.
Módosítva: 5 éve
0

Ezt elfelejtettem:
A c(x) függvény egyenes arányosságot leíró függvény (amelyik egyenes áthalad az origón (b=0), az mindig egyenes arányosság).
Módosítva: 5 éve
0