Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
394
Sziasztok valaki ezt meg tudná nekem oldani?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
b) x2 +7x + 12
Ha a másodfokú egyenlet általános alakja ax2 + bx + c = 0 , akkor szorzatalakja : a*( x - x1)*(x - x2) = 0 alakban írható fel , ahol x1 és x2 az egyenlet megoldásai.
Eszerint kiszámoljuk a megoldásokat:
D = 72 - 4*1*12 = 49 - 48 = 1 = 12
x1,2= (-7 ± 1) / 2
x1 = (-7 + 1) / 2 = -6 / 2 = -3
x2 = (-7 - 1) / 2 = -8 / 2 = -4
x2 +7x + 12 = 1*(x - (-3))*(x - (-4)) = (x + 3)*(x + 4)

f) 2x2 +7x + 17
D = 72 - 4*2*17 = 49 - 136 = -87 < 0 nincs megoldása az egyenletnek, mert a diszkrimináns negatív.
Nem lehet szorzattá alakítani.

j) 6x2 +7x - 5
D = 72 - 4*6*(-5) = 49 + 120 = 169 = 132
x1,2= (-7 ± 13) / 12
x1 = (-7 + 13) / 12 = 6 / 12 = 0,5
x2 = (-7 - 13) / 12 = -20 / 12 = -5/3
6x2 +7x - 5 = 6*(x - 0,5)*(x - (-5/3)) = (2x - 1)*(3x + 5)
Módosítva: 5 éve
0