Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
352
Valaki elmagyarázná hogyan kell megoldani a 2-es és a 8-as feladatokat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

2-es feladat:

ehhez tudni kell, hogy minden atom a nemesgázszerkezet felé törekedik, tehát, hogy 8 elektronja legyen. A kénatomnak legkülső elektronhéján 6 elektron van, így neki még kettő kell, ezért fel fog venni két elektront, és a keletkezett ion neve: szulfid-ion lesz.
`S+2e^(-)→S^(2-)`


8-as feladat:
cink-kloridot helyesen írtad fel, ennek 1 mól tömegét úgy tudod kiszámolni, hogy veszed a benne szereplő atomok tömegét és összeadod, az lesz 1 mol tömege, tehát:`ZnCl_2=65.4+2*35.5=136.4g` ez lesz 1 mol tömege.

mészkő:
képlete: `CaCO_3`, itt is ugyanúgy a tömeget:40+12+3*16=100 gramm, ez lesz 1 mol tömege.
Ezt végigcsinálod a többivel is.

Az utolsó, ahova azt írtad, hogy nitrogén-oxidok, az nem jó. Megadták a képletét:`NO_2`, láthatod, hogy egy nitrogén és kettő (di-, előtagot kap) oxigén van benne, így a neve: nitrogén-dioxid


Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
1