Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
907
Eszternek 15 mesekönyve van, közülük néhányban tündérek is vannak. Annak a valószínűsége, hogy éppen ilyet vesz le a polcról 0,8. Hány tündéres mesekönyve van Eszternek?

Egy sokoldalú dobókocka lapjait 1-től kezdve, egyesével növekedve sorszámozzuk. A kockát feldobva legfeljebb 4-es dobás valószínűsége 0,2. Hány oldala van ennek a dobókockának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. feladat:
p = 0,8
p = k/n ahol k: a kedvező esetek száma, n: az összes eset száma
n = 15 mert ennyi mesekönyv van összesen
k = ? mindig az a kedvező eset, aminek a valószínűségét kérdezik, vagy megadják.
0,8 = k / 15 / *15
12 = k
Tehát Eszternek 12 db tündéres mesekönyve van.

2. feladat:
p = 0,2
Legfeljebb 4-es dobás azt jelenti, hogy 1-est, 2-est, 3-ast vagy 4-est dobunk. Tehát k = 4
p = k / n
0,2 = 4 / n /*n
0,2*n = 4 /: 0,2
n = 20
Vagyis 20 oldalú a dobókockánk.
0