Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Pitagorasz-tétel

Főoldal » Általános iskola » Matematika
616
Bizonyítsd be hogy a háromszög derékszögű.Ha nem derékszögű, akkor írd fel úgy a c oldalt, hogy derékszögű háromszöget kapjunk.

a=3,3 dm és b=560 mm és c=0,72 m
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a = 3,3 dm = 33 cm
b = 560 mm = 56 cm
c = 0,72 m = 72 cm
Ha a háromszög derékszögű, akkor teljesül rá Pitadorasz-tétele, vagyis a befogók négyzetösszege egyenlő az átfogó négyzetével.
A derékszögű háromszögben mindig a leghosszabb oldal az átfogó.
Akkor erre a háromszögre felírva Pitagorasz-tételét kapjuk, hogy:
a2 +b2 =c2
332 +562 =722
1089 + 3136 = 5184
4225 ≠ 5184 tehát a háromszög nem derékszögű.
Válasszunk úgy c-t, hogy a háromszög derékszögű legyen:
a2 +b2 =c2
332 +562 =c2
1089 + 3136 = c2
4225 = c2
 4225  = c
65 = c
Tehát ha c = 65 cm-rel, akkor a háromszög derékszögű lesz.
0