Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1319
Egy számsorozatban minden szám (a 3. számtól kezdve) az őt megelőző két szám szorzatánál kilenccel kisebb, a sorozat harmadik tagja 3, ötödik tagja 18. Adja meg a számsorozat első, második és negyedik tagját! Válaszát indokolja!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a sorozat negyedik tagja 9, akkor a szabályok szerint:

18=3*x-9, ennek megoldása x=9, tehát a sorozat negyedik tagja 9.

Ha a második tag y, akkor y*3-9=9, tehát y=6
Ha az első tag z, akkor z*6-9=3, erre z=2 adódik.

Tehát a sorozat tagjai: 2, 6, 3, 9, 18, stb.
0